Mai multe despre Grigore

Grigore plecă ochii. Lui nu îi plac discuțiile despre politică. Mereu când apar astfel de discuții încearcă să evite subiectul. Politica inflamează oamenii, îi face pătimași iar mai ales la un pahar de șpriț ei devin insuportabili.

La masa la care se află se discută politică:

– Si ce Băsescu era mai bun? Ne trebuie o lege a lustrației unde vechii oameni ai sistemului să fie schimbați.

– Eu am spus doar că Iohannis e corupt nu și de Băsescu, cu toate că și el e.

– Cum să fie corupt? Știi ce vorbești?

Șir lung de discuții interminabile despre lucruri care la urma nu îi privesc, gândea Grigore. Oricare din acești doi indivizi care polemizează nu se ocupă de cotidian. Se găsesc lucruri mult mai mari decât politica, de exemplu cine conduce lumea? sau mult mai practice: ce o sa facă la laboratorul de info? Pe lângă asta Grigore nu consuma alcool, prefera sa fie mereu lucid.

Protagonistul nostru nu obișnuiește să judece tacit. Asa că încearcă să se duca cu gândul la alte lucruri in timp ce in fata lui se desfășura fățiș un conflict.

Conflictul este bun de cele mai multe ori pentru ca se degaja anumite tensiuni, considera Grigore dar nu pe asemenea subiecte. Aici e doar un non-sens.

Încearcă sa se gândească la alte lucruri dar degeaba. Zgomotul de fond îl deranjează.

– Eu am să vă părăsesc.

Cei doi rămân amuțiți. Li se taie din elan pentru o clipa.

– Am alte lucruri mai bune de făcut.

Apoi cei doi dând din umeri neștiind cine poarta vina plecării lui Grigore continuă.

Nu mult îi luă să achite nota de plată și să iasă în strada. Afară e o ploaie măruntă de primăvară. Îl apucă râsul.

– Ce discuții profunde port eu si cu ce se mai ocupa unii?! Literat.. ce literat? Asta e discuție de oameni întregi la cap? și se referi din nou la politica

Mergând agale pe trotuar el gândea:

Ce mult se va schimba lumea in următorii ani, si noi nici nu ținem pasul. Nimeni nu își imagina acum câțiva ani ca ne vom putea vedea pe telefon, sau sa facem tranzacții bancare instantanee dintr-un capăt al lumii in altul. Sau sa tranzacționăm prin monede virtuale. Tehnologia ne va schimba viața. Totul s-a schimbat într-un timp atât de scurt. De aceea nu încetez să cred că schimbările vor continua tot într-un ritm rapid.

Dar ar putea tehnologia sa aibă si efecte secundare? Posibil. Grigore considera ca omul își poate găsi limitarea tot prin tehnologie. Isi aminti de vorbele lui Anghel Rugina: Cărțile sunt făcute.

O lua pe strada Sărărie la vale si se îndrepta spre casa. Trecu pe lângă o biserica. Din Creștinism lui Grigore i-a mai rămas doar rugăciunea Tatăl Nostru. E posibil sa o piardă si pe aceasta. In alte lucruri nu mai credea: în pomeni, ceremonii, superstiții si altele. Era simplu in gândire. Credea în Dumnezeu atât cât mai putea în felul lui simplist. Era aproape ateu. Trăirea lui religioasa se limita doar la rugăciunea „Tatăl nostru” spusa in gând de câteva ori pe an. Nu cerea si nu aștepta lucruri de la Dumnezeu.

Nu vorbea niciodată despre crezul lui profund. Credea ca e prea intim pentru a fi dezbătut.

Totodată, legat de condiția sa spirituală, Grigore nu făcea Yoga. Știa ca e la moda. E drept ca practica meditația frecvent dar nu o numea Yoga. Era altceva. Era reflecție. Daca nu practica Yoga atunci ce făcea? Făcea gimnastica. El știa ca Yoga e un soi de atenție a mintii pe mișcările trupului. Ei bine, pentru el era multa bătaie de cap așa ca a redus-o la gimnastică, ceva mai concret, mai pământean. Și în fine, Yoga este ezoterism ceea ce din nou lui Grigore îi displăcea.

În drum spre casă se întâlni cu un profesor de-al lui.

Aceasta e pastila de azi. Un episod scurt despre Grigore.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s